Kulturportal Revinge

 

Hotellet

Hotellet byggdes också när järnvägen kom till byn. Det byggdes av Lunds bryggeri och utarrenderades sedan till olika krögare. I den lilla dungen öster om hotellet fanns det bersåer där man kunde sitta och äta eller dricka kaffe. Rörelsen gick lite upp och ner genom åren under sina olika ägare. Bland ägarna kan nämnas Anders Ahlberg och hans hustru Elin, därefter kom Dahl och sedan Axel Svärd omkring 1920 (som tidigare arbetat på Skarhults slott som betjänt). Han var en ypperlig krögare tillsammans med sin fru, som var en stor matmor i dubbel bemärkelse. Efter Svärd kom Persson, ett par år därefter Gillberg, sedan Loke Nilsson i några år. Siste ägaren var Högberg. Fru Svärd byggde till en matsal åt öster 1943-44. Hotellrörelsen lades ner i slutet av 1950-talet.
Fastigheten köptes då av Gunnar Dahlgren som byggde om den till 3 lägenheter. Samtidigt flyttade också postkontoret dit till större lokaler. När posten sedan flyttade därifrån till nya lokaliteter så öppnade en frisörsalong i lokalerna. Den i sin tur lades 1999.
    
Väster/bakom hotellet låg i början av 1900-talet en dansbana som kallades ”Hönsahuset”. Den fick behålla namnet i folkmun även då man byggde en ny och betydligt större dansbana norr om huset. Den hade löstagbara väggluckor som kunde tas bort på sommaren. Efter kriget minskade danstillställningarna alltmedan källarmästarna växlade, och någon av dem lät riva och sälja dansbanan.

DSCN3638 resize